Click
Comparte el link:

El 14 de novembre, a partir de les 20,30 hores, a la Casa de Cultura de Xàtiva, convocada per la Junta Local Fallera de Xàtiva, dins de les seues jornades culturals, es va fer la xarrada FALLES SENSE COGNOMS GEOGRÀFICS, en la que participaren Jesús González Sarión (president de la junta local fallera de Xàtiva), Miguel Prim (Interagrupació falles de València), Salvador Doménech (Federació Falles Burriana), Majo Boluda (Falles Alzira), Pascual Herreros (Junta Local Picanya) i Edgar Jorro (Junta Local Bétera) i amb José Luis Lagardera Ventura de moderador.

La xarrada va durar quasi dues hores i va ser molt entretinguda, debatent-se sobre la situació actual de les falles, de les juntes locals, de les interrelacions entre estes i de la necessitat de vertebrar el conjunt de les falles per unir forces i lluitat per la festa, fent-la mes accessible i millorar la gestió.

També es va parlar sobre el fet de ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat des de 2016 i del perill de pedre ixe títol si no es treballa.

Es va parlar de la quantitat de gestió administrativa que cal fer pel be de les falles, cas dels permisos per a les mascletades, les relacions amb la SGAE…. i que un òrgan únic de totes les juntes locals seria una solució per a ixe tipus de problemàtica.


També es va parlar de les relacions de les juntes locals amb la Junta Central on es va proposar una desvinculació i va parlar Ferran Martínez Gómez (JCF) dient que havia necesitat d’una major coordinació entre Juntes Locals i Junta Central, entenent a la JCF mes com un germà major que com un pare.

Es va parlar de si òrgan que aglutine les juntes centrals deuria dependre no mes de les falles o de la Generalitat, tema de què va dir Majo Boluda que no mes tendra força si era un òrgan públic, mai privat.

En fi, que cal fer un òrgan faller aglutinador de la festa per defensar-la i per difondre-la, cosa que no mes depén de la voluntat d’aquells que l’administren, es a dir, els presidents de les Juntes Locals, mà a mà amb la Junta Central Fallera. Esperem que no tarde a ser un fet.