Estudis Fallers Noticias

Presentació (virtual) de la Revista d’Estudis Fallers dedicada a les “Falles Pandemiques”

Ja ha eixit la Revista d’Estudis Fallers. Quaderns d’investigació social de la Festa, disponible per a tot el que estiga interessat en l’anàlisi i investigació de les Falles i altres festivitats.

L’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), editora de la revista, complix un any més amb el seu compromís d’oferir, en dates falleres, un espai per a la reflexió i anàlisi de la festa, més enguany, per la situació sanitària.

En el seu número XXVI esta dirigida per José Martínez Tormo i Javier Mozas Hernando. Compta amb reflexions, material d’estudi, estudis i ressenyes, escrits per onze homes i deu dones, sobre diferents aspectes de la festa i amb perspectives multidisciplinars.

Un article col·lectiu repasa el calendari, informacions, reaccions i accions viscudes durant el mesos de pandèmia des de la cancel·lació de les Falles 2020. Ivan Esbrí Andrés fa el mateix des de la perspectiva dels artistes fallers.

La secció Reflexions es completa amb artícles dels que van participar en les darreres converses Les Falles a la Nau, celebrades online, amb el titol Falles pandèmiques, que recolliren l’anàlisi dels efectes de la cancel·lació en els diversos sectors vinculats amb la celebració de les Falles.

En Material d’Estudi es recull articles sobre les Falles com recurs d’ensenyament en diferents etapes formatives, obra de Manuel Muñoz; una descripció literària de les falles del segle XIX, de Carles Barquero; la historia de la Junta Local Fallera de Sagunt, per Rafael Llueca; la raó de ser de les darreres falles plantades en la Punta, obra de Ricard Balanzà i Alberto Ferrer.

En la secció Estudis, resultats dels projecte “Museus per la Salut. Records de la Festa”, dut a terme al Museu Faller amb persones amb alzheimer, obra de Rosa Baños, Ernestina Etchemendy, Macarena Espinoza i Elena Rocher; un estudi sobre la conservació d’estendards i senyeres, per Estefania Andújar; i les similítuds entre l’escultura policromada i el ninot de falla, per Natàlia Sanz.

En Ressenyes s’analitza les principals publicacions sobre la festa publicades l’any inmediatament anterior a la publicació de la Revista.

Ricard Català es felicita per la publicació d’un nou número de la revista: “malgrat la situació que estem vivint hem pogut editar una revista molt digna que, malauradament no podrem presentar físicament. (…) hem preparat uns vídeos que, realitzats des de la modèstia a què ens obliga la situació actual, tractaran de suplir eixa presentació física i explicaran tant els continguts de la revista com alguns dels seus principals articles”. Ixos vídeos de presentació estaran disponibles en la xarxes socials de l’Associació d’Estudis Fallers a partir del dimarts 16 de març, així com la pròpia revista, que es podrà adquirir en les principals llibreries de la ciutat de València.

Eduardo Oltra
(Xàtiva, 1966) Licenciado en Historia del Arte; ex-fallero y ex-colaborador de la Junta Local de Xàtiva. En Locos por las Fallas es el redactor, corresponsal,  articulista,  fotógrafo, relaciones públicas, responsable de comunicaciones y Community Manager (Facebook)