Entrevistas Noticias

Patricia Viñes, candidata a Fallera Mayor de Xativa 2020

Comparte el link:

Nom: Patricia Viñes Martinez
Edat: 29 anys
Comissió: Falla Juan Ramon Jimenez

Locos por las Fallas (LF): Des de quant eres fallera ?

Patricia Viñes (PV): Des que vaig nàixer, ara fa 29 anys. Soc dels 90.

LF: Eres de família fallera ?

PV: Si, es podria dir que si. Ma mare es fallera de tota la vida i ens ho ha inculcat al meu germà i a mi, i ara a la meua neboda, a ser fallers de la comissió.

LF: Que t’ha dut a presentar-te a fallera major ?

PV: La il·lusió que tinc de poder representar a la meua ciutat com a la seua fallera major i per que he viscut ser dos anys fallera major de la meua comissió, un any fallera major infantil i com que no se viure sense les falles. Necessite tindre alguna cosa vinculada al mon de les falles.

LF: Quin es el teu acte preferit ?

PV: Actes podria dir-te que molts, però si haguera de quedar-me en algun podria dir-te que el dia de l’exaltació, per que realment rebs la banda que t’acredita com a màxima representant i també Sant Josep. Son els dos actes que mes m’agraden.

LF: Llibre, presentació o cavalcada ?

PV: Ahí m’has pillat. Entre llibre i presentació. Son dos coses que em vinculen molt dins de la meua comissió. M’agradaria participar en moltes presentacions i llibrets. Soc persona que m’involucre molt en el llibre. Inclús, quant en la meua comissió hi ha candidates per a fallera major, soc la primera que dic que vuic organitzar presentació si pot ser. M’agrada el tema de protocol i presentació. Enguany ha pasat per mi i una altra fallera tota la presentació. La presidenta mos va dixar, va dir avant. M’atrevix a dixar-vos-ho.

LF: Que penses quant veus una falla ?

PV: El monument. Que arriba la festa. Que a part de ser sols festa també es la tradició que els fallers puguam expressar a traves dels ninots i que es el que realment la gent vol vore. I que saps que vas a viure una setmana intensa d’actes.

LF: Que t’emociona mes? L’ofrena o la baixada de Sant Josep ?

PV: Si, son diferents. L’ofrena la pots viure mes intensamente per que saps que es el teu moment d’entregar el ramei a la Verge. Sant Josep per que sabem que es la única ciutat que te la baixà i es una cosa emotiva. Moltes persones, quant dius que eres de Xàtiva et pregunten que es l’acte de Sant Josep. Últim dia, que estas cansada. Es l’ultim dia, però es un acte que tenim els fallers de Xàtiva i el vivim amb emoció. Per que mos agrada.

LF: Que opines dels nous actes fallers com la pujada a Sant Josep el domenge abans de falles ?

PV: Crec que ha sigut un acte que cal millorar un poc, però va ser molt emotiu per que saps que s’arrima la setmana gran i que vas a pujar a Sant Josep a l’ermita per al proper dia 19 poder-lo acompanyar cap avall i em va agradar moltíssim. Saps que si l’acompanyes les festes ja s’acosten, ja ve la festa que nosaltres vulguem.

LF: T’ho passes millor en la plantà o en la cremà ?

PV: En la plantà. Jo disfrute molt plantant el monument, fent cada escena amb la seua decoració. Jo disfrute molt. La cremà també per que es últim dia de falles i dius “se m’acaven, no tinc mes”, i en el dia de la plantà estàs en això de dir “escomencen falles, he de plantar el monument, he de fer alguna cosa per la falla”. Fins que la falla no esta acabada, no em mereje.

LF: Que opines de la pirotècnia ?

PV: M’agrada. Soc de les poques falleres que en la meua comissió participa tant en despertades de la falla com en la que organitza la Junta Local Fallera el dia de la Crida. Soc la unira fallera que va de la meua comissió en companyia dels homes. M`agrada. Visc les falles i no veig les falles sense la pólvora ni la pólvora sense els monuments. Es tota una unió.

Eduardo Oltra
(Xàtiva, 1966) Licenciado en Historia del Arte; ex-fallero y ex-colaborador de la Junta Local de Xàtiva. En Locos por las Fallas es el redactor, corresponsal,  articulista,  fotógrafo, relaciones públicas, responsable de comunicaciones y Community Manager (Facebook)