Noticias Opinión

#Opinió: Que és una falla?

Comparte el link:

L’altre dia vaig veure la publicació d’una foto de les seccions inferior infantils i un comentari que dia: “Açò és una falla?”

Eixe comentari em va fer publicar una reflexió al Facebook de Locos por las fallas al respecte que dia: “No hi ha falles males o fluixes, només ulls que no les entenen”. No esperava cap resposta al respecte, però em vaig trobar 26 persones que estaven d’acord amb mi i el comentari d’una seguidora que dia. “Aixina és, totes són boniques”.

El fons de tot açò és: que és una falla?

El primer que cal tindre en conter és que les falles han evolucionat des de que van sorgir com mètode higiènic dels fusters preindustrials, que feien mobles, portes, finestres, els marcs per ixes portes i finestres…. que buidaven el taller de tot allò que ja no els era útil i ho cremaven on menys molestara prop del negoci.

Del munto de runes combustibles a algú se li va ocórrer donar-li forma i va nàixer el primer ninot, amb una funció simbòlica i critica, referida a algun veí amb el qual la majoria no simpatitzava. No pensem que els primers ninots eren com els d’ara, sinó un palo amb una creu en el que dalt es posava una bola per fer de cap i unes mans rudimentàries, fetes de cera posteriorment, als extrems dels braços laterals de la creu. Això, tan senzill i rudimentari, va ser l’origen de les falles. Després vendria la domesticació de la festa per evitar la crítica concreta a persones concretes mitjançant els premis, donant pas a la falla artística i al treball amb cartó i altres materials fins al suro d’ara mateix.

Aleshores, tenint en conter els orígens humils de les falles, té sentit la pregunta “Açò és una falla?”

Per mi, una falla és tot allò que planta una comissió fallera, independentment que siga bonica, gran, alta o la idea preconcebuda que puga tindre cadascú. No oblidem una cosa: tot depèn de la comissió fallera que posa els mitjos per fer eixa falla. Quan més membres té la comissió, més diners, quan més diners, millor falla, però el que importa és que hi haja falla, perquè sense falla no hi ha festa fallera.

Eduardo Oltra
(Xàtiva, 1966) Licenciado en Historia del Arte; ex-fallero y ex-colaborador de la Junta Local de Xàtiva. En Locos por las Fallas es el redactor, corresponsal,  articulista,  fotógrafo, relaciones públicas, responsable de comunicaciones y Community Manager (Facebook)