Click
Comparte el link:

Les circumstancies sanitàries han fet que la situació econòmica dels artistes fallers, no massa bona abans de la pandèmia, haja anat precaritzant-se. El motor de la festa fallera, els que fan ixes obres mestres de l’art efímer que tant ens agrada vorer plantades en mig de la plaça o en el creuarment dels carrers, s’ha trovat, de sobte, que les falles del 2020 seran plantades, si es complixen les previsions, en març del 2021, fet que farà que no hi haja molt de treball en estos mesos, ja que les falles de l’any que ve ja estan fetes, guardades en llocs municipals a València ciutat i on es pot a la resta de poblacions falleres.

A València ciutat, l’alcalde Joan Ribó i el regidor de Cultura festiva Carlos Galiana han buscat garantir la continuitat de l’ofici d’artista faller mitjançant contractes fins al 2022 amb els artistes fallers. Si no es fa aixina, segur que hi han falles el 2021, ja estan fetes, son les del 2020, però es molt possible que molts dels tallers fallers hagen tancat i siga mes que complicat per a les comissions falleres trobar qui les faja, inclús es podria vore falles no artístiques, fetes amb caixes de cartó i fusta, potser arreplegades com al Cant de l’estoreta.

Logo de la iniciativa #RegalaUnNinot creat per Sol Vidal (@Xiison)

Davant ixa situació, els artistes fallers han trobat un sistema alternatiu, a proposta de Xavi Serra de Malalt de Falles  i amb disseny de Sol Vidal (@Xiison) lluny dels gran monuments, de les grans obres d’enguinieria, amb fusta i contrapesos, a les que ens tenen acostumats: fer ninots per encarrec. Tampoc no seria una cosa nova: estan acostumats a fer-ho. Un ninot per encarrec no mes es un ninot de falla, pot ser mes cuidat, com els d’exposició, però també pot ser un ninot mon normal, com els de la resta del monument, però sempre tindrà l’acabat mes perfecte possible de l’artista a què se li encomana.

Qui no te, decorant algun estant de sa casa, una figura de cinema de l’estil de les de Star Wars, Marvel, DC, Disney ? Doncs imagineu-se-la feta per un artista faller, feta manualment, pintada per un especialista en el cartó o el suro, una pesa única, perquè, encara que la figura siga idèntica a moltes altres que han eixit del mateix motle o matriu, son uniques una vegada acabades, ja que el treball faller no es un treball industrial, es un treball artesà.

A més podeu vore tots els artistes i els seus treballs i fer els encàrrecs a la web: regalaunninot.com Feu-nos cas, regaleu un Ninot, no pot haver-hi un regal millor.