Click
Comparte el link:

El poliestirens expandit, o corxo blanc, és habitual des de fa anys a les falles, gran esdeveniments, cines i teatres, fàcil de treballar als tallers fallers. A aquest material li ha eixit una alternativa, el neops, comercialitzat per l’empresa valenciana Copovi Ramon 3D Industries, de Rafelguaraf, certificat a França per l’empresa Knauf Industries. Té origen vegetal i sembla complir amb els criteris de ser sostenible.

És una resina plàstica expansible de biomassa vegetal i composició química bàsica d’estiren. Knauf Industries, l’empresa que el produïx, afirma que la seua empremta de carboni és molt inferior al EPS convencional, però amb les mateixes prestacions que el corxo blanc, format en un 98% per aire, lleuger, aïllant, amb alta capacitat d’absorció de cops i amb resistència mecànica.

Segons Copovi, antic artista faller i proveïdor d’artistes fallers per impressions en 3D, “és interessant tindre un sustitiu perquè hui en dia el preu del poliestirens està pels aires i aquest podria tindre millor preu. Es pot començar per l’Ajuntament i després optaran a ell les comissions de falla que ja tenen intenció de treballar en aquesta linneà(…). El poliestirens té molt mala propaganda, sobretot pel fum negre quant crema. A més, al ser un derivat del petroli, la fabricació és prou contaminant, no només al cremar-se”.

Foto: Knauf Industries / Copovi Ramon 3D

Sobre la combustió del poliestirens, l’estudi de l’associació ecologista Mesura fa poc va demostrar que l’anàlisis de l’impacte ambiental de la cremà no és especialment contaminant per la combustió de les falles, que la festa fallera contamina més per l’ús de la pirotècnia durant la festa fallera.

Segons Copovi, el neops no és soles ecològic, sinó també econòmic, ja que les matèries primeres del poliestirens s’han encarit perquè ha pujat el preu del petroli, de manera que el poliexpan “ja és un 40% més cara que fa un any”, tot en la major crisi de la història de les falles amb el covid-19.

En setembre, si la situació sanitària ho permet, les falles es plantaran a València i l’empresa Copovi Ramon 3D Industria llançara la campanya de promoció del nou material, ja provat en el fresat d’escultures de gran format, mecanització, modelat digital i impressió 3D.