Click
Comparte el link:

El 29 de febrer, la Falla Inmaterial, projecte impulsat des de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV), ha presentat la seua huitena edició al claustre del Centre Cultural La Nau, on ubica la instal·lació d'(In)Tocable, monument que la ciutadania pot tocar per construir la València que desitja habitar.

Aquesta falla experimental ofereix un espai de 8×8 metres dividit en quatre dimensions (Tocable, Intocable, Possible i Impossible). Els visitants es troben 30 peces a escala humana, amb diferents formes geomètriques inspirades en la pedagogia Montessori que representen diversos elements estructurals que conformen les ciutats (el turisme, els éssers vius, la igualtat, etcètera) que es poden apilar, adossar i organitzar segons les preferències de cada ciutadà.

“La idea és que reflexionem sobre quines qüestions volem i podem intervenir com a ciutadania, per això parlem de tocable i intocable; però també pensem fins a quin punt podem aconseguir els canvis que volem o no, per això oferim les dimensions possible i impossible. Tot plegat, la Falla Immaterial de 2024 implica que el monument serà diferent per a cada persona que el visite”, ha explicat Fran Grimaldo, director de Falla Immaterial.

També van intervindre Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València; Juan Carlos Caballero, regidor de Transparència, Informació i Defensa de la Ciutadania de l’Ajuntament de València; i Reyes Pe, l’artista tèxtil que ha col·laborat amb l’equip científic i artístic de l’ETSE-UV per a desenvolupar aquesta proposta tàctil i interactiva, la qual romandrà oberta al públic al claustre del Centre Cultural La Nau fins al 24 de març.

Com sempre, Falla Immaterial té el seu vessant digital en l’espai web oficial fallaimmaterial.com, on enguany es podrà jugar a construir un monument similar a la instal·lació física [In]Tocable. En aquest cas, les dades seran recollides per a analitzar les preferències de la ciutadania sobre València. A més a més, també serà possible fer-se una foto “fallera i immaterial” des dels dispositius mòbils amb l’ajuda d’una intel·ligència artificial.

El 2 de març, a les 9.30 hores, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (carrer de Sant Ferran – Número 12), el projecte Falla Immaterial manté la seua tradició de celebrar una xerrada cultural amb un esmorzar valencià, enguany, en col·laboració amb #LaCulturaDelAlmuerzo, sobre la tecnologia, l’art participatiu i la gastronomia, amb intervencions de l’artista tèxtil Reyes Pe i els professors de la Universitat de València Emilia López-Iñesta i Francisco Grimaldo.