Click
Comparte el link:

Dimecres passat 27 de juliol en el Saló de Cristall de l’Ajuntament de València va tindre lloc la presentació dels esbossos de les Falles Municipals que veuran la llum al març de 2023.

La falla gran porta per lema “Cardioversió Valenciana” i està realitzada per Marina Puche i Manolo Garcia Lleonart; i la falla infantil porta per lema“Valencians en Dansa” de Ceballos y Sanabria.

“Cardioversió Valenciana”

© Locos por las Fallas. Todos los derechos reservados

Segons els autors, “la cardioversió és el procediment mèdic que restaura el ritme cardíac normal en les persones que pateixen determinats tipus d’anomalies en els batecs del cor.”, estant això el que proposen ells, en versió valenciana, amb “un gran cor que ens parla d’emoció, batecs i experiències que creen alegria i palpitacions en el cor, emocions que restauren eixe batec i moments pels quals el nostre cor s’obri, creant una metàfora d’esta felicitat amb la florida de la flor del taronger entre taronges en arribar la primavera”.

Tota la falla es desenvolupa entorn a la pregunta ‘i a tu, què t’encén el cor? (…) Hem volgut enfocar eixa alegria de viure, de bategar i de sentir com a visió de la nostra ciutat i de la terreta, amb un passeig pel centre històric en el qual els seus monuments com el Micalet, Santa Caterina o les torres t’envolten”.

Es tracta d’una falla de 20 metres en la que destacarà un cor de vareta de 10 metres, respectant l’ecologia i els materials per a fer “una cremà neta, blanca i tradicional”, en la que la forma orgànica “permet jugar amb la direcció de la vareta i les tonalitats, creant grans clarobscurs” que contrastaran amb els colors de les taronges.

Segons Marina Puche, el gran cor és un floriment a la vida, un cor valencià del qual brota flor del taronger i taronges, amb fusió de materials i estils, de les dues famílies, els Garcia i els Puche.

És un despertar després de la pandèmia, amb un cor content, que bateja. Serà una falla col·laborativa, en la que els ninots de baix seran creats des de les idees i respostes a la pregunta ‘i a tu, què t’encén el cor?, que es poden enviar al correu Cardioversiovalenciana@gmail.com.

Manolo i Marina treballaran amb els seus pares, Pepe Puche i Manolo García, que també estan darrere del projecte, orgullosos els quatre de plantar en un lloc tan important i visitat en falles com ho és la plaça de l’Ajuntament.

“Valencians en Dansa”

© Locos por las Fallas. Todos los derechos reservados

“Valencians en dansa” és el nou projecte de falla infantil de Ceballos y Sanabria per a la plaça de l’Ajuntament de València.

Enguany ens proposen “un recorregut per les danses i balls de les nostres terres per descobrir la riquesa festiva i tradicional dels valencians i valencianes”. Així, ens demostraran que “una part important de la identitat d’un poble es troba en la seua cultura, que la conformen entre moltes coses les seues festes i tradicions”, raó per la qual s’han fixat en “danses rituals que tenen les seues arrels en celebracions als déus pagans i que es van cristianitzar després de la reconquesta”.

Així, ens mostren les danses del Corpus, amb càrrega simbòlica i caràcter ritual, però de procedència popular, al que l’aristocràcia i la burgesia acudien a la festa com a desfilada processional i el poble protagonitzava les danses i balls, fins que surt el mestre de dansa, que fixa la coreografia i recluta els dansaires, fent uns balls reglats que han arribat als nostres dies.

També estaran representades les danses en honor de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, amb tota la diversitat indumentària.

Segons els autors “Volem una falla infantil que ens convide a reviure experiències, despertar la nostra curiositat pel folklore propi, a participar de les danses, que ens acompanye en el temps i quede com a part del nostre record, com eixos ninots que van retratar les nostres tradicions festives més enllà del tòpic, amb personalitat pròpia i una bonica història per a recordar i divertir”.