Click
Comparte el link:

Sembla que el castell del 18 de març serà el de major pressupost de la història de les falles. Ajuntament i empreses pirotècniques han acordar per les pròximes Falles la major despesa pressupostària, destacant el de la Nit de Foc, el 18 de març.

La Nit de Foc serà disparada des de darrere del Palau de les Arts, espai ampli que farà possible una millor visibilitat per al públic i més creativitat pirotècnica. També s’incrementarà el pressupost per mascletaes i castells.

Galiana, Mª José Lora, presidenta de Piroval, Isabel Benavent, gerent de la Pirotècnica Aitana, i Miguel Vidal, arquitecte i dissenyador d’espectacles pirotècnics, han presentat les novetats. L’edil ha dit “portem molt de temps buscant un espai més adient que el riu per a les disparades, atés que l’antic llit presenta dificultats, com l’obligació per a les empreses pirotècniques de salvar la muralleta; el fet que acaba sent un lloc massa concentrat; i també que condiciona el tipus de disparada”

La proposta del sector pirotècnic ha obtingut el suport d’Ajuntament, Policia Local i Bombers, en la part posterior del Palau de Les Arts, “zona amplia, descentralitzada, situada al mateix nivell que els espectadors, per la qual cosa permet veure les disparades i les carcasses, i és fàcilment accessible”, segons Galiana.

Nova zona de disparada dels castells – Foto: Junta Central Fallera / Ayuntamiento Valencia

Per a Miguel Vidal, “una zona emblemàtica que té molts avantatges per a l’ús del material pirotècnic.(…), es tracta d’un lloc ampli, que ens permet complir amb totes la normativa sobre distàncies i pirotècnia; a més, la zona de muntatge dels coets és elevada, a la mateixa altura que el públic; i permet disposar d’un front de 200 metres, quan en l’antic llit del riu només disposàvem de 60 metres. (…). Castell en multiposició, amb un major nivell artístic”. També ha destaca que al ser un sòl d’asfalt per a la instal·lació del material afavorix el muntatge de les carcasses, “perquè en el riu, si plou, cal treballar sobre el fang”.

Galiana ha destacat l’actualització dels preus dels espectacles pirotècnics com a resposta del Govern municipal amb les empreses del sector, afectat durant la pandèmia per cancel·lacions, canvis i restriccions per la crisi sanitària, cosa que ha dut a un pressupost de 465.000 euros, front als 300.000 del 2022. Així el pressupost de cada mascletà serà de 8.500 euros front als 8.000 del 2022, front als 4.500 del 2015. Els castells passen de 20.000 a 30.000. La Nit del foc de 60.000 a 75.000

Galiana també ha parlat de les subvencions municipals a les comissions falleres amb activitats pirotècniques, amb un total de 75.000 euros per a totes les comissions per activitats dins de la seua demarcació.

També hi ha una iniciativa per a donar a conèixer les empreses pirotècniques que disparen en les mascletaes de Falles, informant-seoferint dades sobre cadascuna per la megafonia de la plaça de l’Ajuntament, així com per xarxes socials i mitjans de difusió institucional.