Cronicas Noticias

#Fallas21: Lliurament del Premis Lletres Falleres 2021

Comparte el link:

L’1 d’octubre del 2021 es va fer a Alzira l’entrega dels Premis de les Lletres Falleres als llibrets de les Falles d’enguany. A l’acte va assistir, com amfitriona, la Junta Local Fallera de la ciutat, encapçalada per les seues falleres majors, Alba Carrió i Clàudia Dolz, acompanyades per les seues corts d’honor. També van assistir Dolors Gimeno, diputada de normalització lingüística, Diego Gómez, alcalde amfitrió, Xavi Pérez, regidor de festes i comunicació, Alfred Aranda, regidor de cultura, Bernat Rios, regidor, Clara E. Aledón, regidora,Gemma Altur, presidenta de Lletres Falleres, així com alcaldes, falleres majors, presidents i directius de juntes locals, federacions i comissions falleres participants.

L’acte va estar amenitzat per Irene Medán i Lucas Ibañez,la primera amb el títol superior de cant en el Real Conservatori de Música de Madrid, col·labora amb elCor de la Generalitat Valenciana i compagina la seua faceta artística amb la docent com professora de cant i cor de la Societat Musical d’Alzira i del Conservatori Mestre Giner del Micalet de València. Lucas Ibañezde formació flamenca, encara que compagina els seus estudis en el conservatori i col·laborador o solista d’Antonio Serrano o Sole Giménez. Van cantar “Vestida de Nit”, amb música inspirada en el “Cheek to cheek” de Fred Astaire, “Dia i nit” i “Ballem juntes”.

Lluís Gisbert va eixir a presentar Miguel Angel Martínez Tortosa, qui va recitar, amb la música de guitarra de Lucas Ibañez, que són per ell les Lletres Falleres, presentant, tot seguit, Gemma Altur, presidenta de Lletres valencianes, va prendre la paraula per fer un discurs ple de sentiment i rebre a l’escenari a les falleres majors de la ciutat amfitriona, Alba i Clàudia, acompanyades per un tabal i una dolçaina, que li va fer entrega d’una placa commemorativa a la Federació de Lletres Falleres.

Miguel Angel Martinez va presentar a continuació a María José Boluda, conductora de l’acte, que va fer també un discurs sobre que és la Festa de les Lletres Falleres, com va nàixer i evolucionat des de l’exercici 2011-12 per potenciar els continguts culturals dels llibrets de falla i reconèixer l’esforç de comissions i col·laboradors literaris i plàstics en nivells de qualitat, amb la Plataforma integrada per l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), les comissions de falla Plaça Malva d’Alzira, el Mocador de Sagunt, la falla Borrull-Socors de València, i la plataforma Malalt de Falles, als que posteriorment es van unir la Junta Local Fallera de Xàtiva i el COMFET de Torrent, més tard la Falla Portal de Valldigna i la Junta Local Fallera d’Alzira i, finalment, la Junta local Fallera de Sueca, perdent, per altra banda, Borrull-Socors de València, que va donar lloc a la creació de l’Associació d’Amics del Mestre Ortifus, i a Malalt de Falles. També va fer testimoni que la principal activitat del col·lectiu de Lletres Falleres és la convocatòria dels Premis, que abasten totes les modalitats literàries que apareixen en els llibrets (poesia satírica, assaig, article breu, il·lustració de portada, conjunt del llibre, gran o infantil, poesia lírica o sainet). La primera Festa es va celebrar al saló d’actes del Col·legi Cervantes de València, seguit pel Musical de Benimaclet fins que va créixer i va necessitar escenaris més grans per l’expectativa que generava, pel que va passar pel Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt, el Gran Teatre d’Alzira, el Gran Teatre de Xàtiva, el Palau de les Arts de València, la Casa de la Cultura de Tavernes o el pati del col·legi Carrasquer de Sueca.

La Festa va començar amb la lectura, de María José Boluda, de la primera piulada candidata al premi #plf21 al millor text Satiricofaller breu:

@jgfigueres
Sabieu aquell que diu que tramitar per seu electrònica agilitza els processos administratius?- Dis-me qui és que li talle els ous, perquè he tardat hora i mitja en fer la instància de GVA #plf21.


El primer premi a entregar va estar el Premi Soler i Godes, convocats per l’Associació d’Estudis Fallers al millor article escrit en un llibret de falla a la Comunitat Valenciana, entregat per Manuel Muñoz, membre de l’Adef (Associació d’Estudis Fallers), estant el guanyador “Quan l’ánima roman erma”, de Juanjo Medina publicat al llibret de la Falla Plaça de Jesús de València.

Segona piulada

@begarpic
Les Falles som un col.lectiu obert que evoluciona paral.lelament amb la socieUN FALLER MAJOR WTF QUÈ DIUS MASSA MODERNS VOLEU SER HOME JA I ARA ANIRÀ VESTIT DE DONA? JAJA I així és com continúen les cloaques falleres… #plf21


El segon premi a entregar és per a la millor poesia satírica escrita a un llibret de Falla o Premi Malva d’Alzira 2021, convocat per la Falla Malva d’Alzira, entregat per Alfred Aranda, Regidor de Cultura d’Alzira. El guanyador va estar “Epístola poètica”, de José Colero per a la falla Cambro Tavernes de la Valldigna

Tercera piulada:

@JUANJO-medbon

Tot eren rises fins que Toni Cantó tornà a canviar de jaqueta, i es posicionà com a president de Junta Central fallera …#Plf21El tercer premi va ser el Premi Mocador, convocat per la Falla Mocador de Sagunt i l’Arxiu Camp de Morvedre, al millor assaig publicat a un llibret de falla de la Comunitat Valenciana, entregat per Rosa Benet, coordinadora dels premis Mocador i Emili LLueca. El guanyador va ser “El senyor Regino Mas versus Julio Esplà”, de Manuel Sanchis Ambrós per a la falla Plaça de Jesús de València.El quart va estar el Premi EMILI LLUECA, al millor assaig publicat a un llibret de falla del Camp de Morvedre, entregat per la dissenyadora i artista Reyes P. Estant el guanyador “L’efimeritat del patrimoni cultural. Virtuts i atemptats cap al patrimoni industrial en una ciutat fantasma”, de Paco Quiles per a la falla La Marina de Port de Sagunt.

Quarta piulada:

@tpalomares
Ara quan traguen la vacuna española que esnifa, se li acaba el negacionisme a Miguel Bose. Ara ja sols faltarà la versió beguda per a mesclar en un colpet de casalla, i ja podran vindre le svariants que vulguen, que estarem en el casal esperant-les, si en deixa Barceló. #plf21

El cinqué i sisé premis van ser el PREMI MESTRE ORTIFUS, que premia el treball d’aquelles comissions que, en el seu llibret , tant en la portada com en els continguts, plasmen coherència amb la crítica de la falla plantada i que organitza l’Associació d’amics del mestre Ortifus. Va estar entregat pel Mestre Ortifus, Antonio Ortiz i Fuster. La guanyadora del PREMI MESTRE ORTIFUS 2021 a la millor portada d’un llibret de falla va estar la Falla Dos de Maig de Paterna i la guanyadora del MESTRE ORTIFUS a la coherència d’un llibret de Falla la Falla Sant Nicolau Mosquit de Gandia,

Cinquena piulada

@miquel_25_17

Delegacions de #llibret descobrint el mes de febrero. No sabien que existía. #plf21

El seté premi va ser el Premi CLIMENT MATA, que, convocat per la Junta Local Fallera de Xàtiva, valora el disseny de la publicació, tenint en compte la maquetació, les il·lustracions, la temàtica, gràfica escollida, l’originalitat i l’enginy del llibret. El premi va estar entregat per Patricia Viñes i Marives Puchades, falleres majors de Xàtiva. La guanyadora va estar la Falla La Vila de Sagunt.

El huité premi va estar el Premi COMFET, convocat per l’Associació Cultural Comissió d’estudis fallers de Torrent (COMFET), al millor contingut infantil en un llibret de falla de la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu de premiar el treball que fan les comissions falleres en els llibrets en la promoció de l’ús del valencià. El premi va estar entregat per Paula Alapont Moreno, fallera major de Torrent i José Pascual Martinez, Regidor de Falles de Torrent. La comissió guanyadora va estar la Falla Cambro de Tavernes de la Valldigna.

El nové premi entregat va estar el Premi PORTAL DE VALLDIGNA, organitzat per la falla Portal de Valldigna, que premia la riquesa lírica que podem trobar als llibrets de falla, entregat per Àngela Magraner i Carme Pachés, falleres majors de la comissió de Portal de Valldigna, i Juan Bautista Mafé i Jaume Bononad, presidents d’aquesta. El premi va ser per “Ales”, de José Antonio Martínez Giner publicada al llibre de la Falla Cambro de Tavernes de la Valldigna.

L’última piulada

@juanfe_malaidea
Toc de queda en falles com quan era adolescent…Què serà lo pròxim? El traje de cucaracha?. #plf21

El desé va ser el PREMI MURTA, al millor microrelat publicat en un llibret de falla 2021, convocat per la JLF d’Alzira, al millor escrit curt, directe, amb humor i perquè no, amb sensibilitat, siga d’un monument, d’un acte o inclús d’un succés. El premi és entregat per Alba Carrio i Claudia Dolz, falleres majors de la localitat, i Jaume Bohigues, president de Junta Local Fallera. El guanyador va ser “Les reunions online”, de Beatriz Palomares Sanchis per a la falla La Via de Tavernes de la Valldigna.L’onzè va estar el PREMI BERNAT i BALDOVÍ, a la millor redacció d’un sainet publicat en un llibret de falla amb l’objectiu d’estimular el gènere teatral, convocat per la Junta Local Fallera de Sueca. El premi és entregat per Alícia Falcó, fallera major de Sueca, i Dimas Vázquez, alcalde de la ciutat. El guanyador va estar “Farmàcia de guàrdia”, de Miquel Fernández Ruiz per a la falla Plaça de l’Ajuntament de Sueca.

El dotzé va ser el PREMI #PLF, a la creativitat satírica en els nous canals de comunicació que ofereixen les xarxes socials,al millor text Satiricofaller breu. El premi va ser entregat per Dolors Gimeno Valero, diputada, i José Luis Lagardera, representant de Lletres Falleres.La piulada guanyadora va estar:

@miquel_25_17
Delegacionsde #llibret descobrint el mes de febrero. No sabien que existía. #PLF21El tretze, i últim, va estar el PREMI LLETRES FALLERES, convocat per la federació de lletres falleres, amb la col·laboració de la Diputació de València, al treball que fan les comissions falleres en un llibret de falla. Va estar entregat per Gemma Altur, Presidenta de la Federació de Lletres Falleres, i Diego Gómez, alcalde d’Alzira. La comissió guanyadora va estar la de la Falla Cambro de Tavernes de la Valldigna

Acabats els premis, es va demanar a Diego Gómez, alcalde de la localitat amfitriona, unes paraules, tan emocionades com les de la resta que van parlar. Per finalitzar, es va demanar la pujada a l’escenari de tots els premiats per a la darrera foto.

Locos por las Fallas
Revista digital de noticias y artículos relacionados con las Fallas tanto del "Cap i Casal" como otras localidades donde se celebren fiestas falleras. Nos gustan las Fallas y la fotografía. Disfrutamos con los monumentos, pasacalles y demás actos falleros. Por eso queremos mostrar nuestra visión de la fiesta fallera a través de las fotografías y artículos que publicamos.
https://www.locosporlasfallas.com