Click
Comparte el link:

Hi ha surgit al mon faller la campanya “Falles2021: EncaraEstemATemps“, que reivindica i demana que es planten i es cremen les falles en este 2021 pel be de la cultura fallera i l’economia valenciana.

A la campanya s’han afegit treballadors de tots els sector implicats en les falles, artistes fallers, pirotècnics, indumentaristes, floristes, orfebres, hostalers, intel·lectuals… No es tracta de defendre la festa soles, es tracta de defendre l’economia que hi ha darrere de la festa que més repartida esta per tota la Comunitat Valenciana.

Fa anys jo treballava a la construcció i em vaig adonar de com influïx a l’economia, com passava a tot l’estat espanyol.Era una activitat que donava treball directe i indirecte. Allà on es construïa, proliferaven els bars, tenien feina els transportistes, els barrejadors, els llesaires, els pintors, els que fan les parets, els electricistes, els que fan les regates per al sistema elèctric, els fontaners, els xapaors, els fusters. A les falles passa el mateix, però amb la avantatge que, en aparença, no hi ha especulació.

El motor de la festa fallera son els artistes fallers, que son el sector que més esta participant a la campanya. Ells fan les falles i donen raó de ser a la festa, nodrits amb el que cada comissió pot aportar. També son un dels sectors més afectats per la suspensió de la festa com conseqüència del covid-19, ja que molts dels artistes han hagut de quedar-se amb el mínim de treballadors.

Els pirotècnics tenen a les falles un dels seus principals clients, ja siga d’ajuntaments o de les comissions, de manera que la suspensió els ha fet molt de mal.

Els indumentaristes s’han trobat sense encàrrecs al no haver-hi renovació de falleres majors. Com no hi havia festa, tampoc no es feien vestits nous les falleres rases ni els fallers. El mateix hi ha passat amb els orfebres, que compartixen, més o menys, el mateix tipus de clientela i es complementen a l’hora de donar la imatge completa del que es una fallera o un faller.

Els floristes, que nudrixen a les comissions falleres practicarment en cada acte, també s’han vist afectats. No hi han hagut encàrrecs per a nomenaments, ni exaltacions, ni, sobre tot l’ofrena de flors.

A les presentacions/exaltacions, i altres actes, se solia contractar serveis de so i llum, que tampoc no se n’ha fet us des de la suspensió de març del 2020.

També s’han vist afectats els impressors i els maquetadors, aquells que donen forma al llibre explicatiu de cada comissió o junta local, on s’expressen els intel·lectuals fallers.

Als fotògrafs aficionats, entre els que em conte, pot ser no ens afecte economicament, ja que no ens beneficiem econòmicament, però si afecta al fotograf professional, aquell que cobrix tots els actes i treballa per a més d’una comissió a la vegada, als que jo respecte profundament i procure no molestar ni imitar i dels que he obtés més d’un consell profitós.

Quant jo era faller solíem anar a esmorzar prop d’on tenia el taller l’artista del moment, així vaig visitar alguna que altra vegada el bar del Museu de l’artista Faller. També era costum anar al bar per nodrir-se abans de carregar o descarregar el monument. També féiem us de l’hostaleria quant es feia el sopar d’honor de la fallera major, així com del servei de menjars per als dinars dels dies de falles i alguna que altra festa més. Fins i tot un president animava la gent a anar al casal a reformar-lo convidant a esmorzar a conter de la comissió. Aixi que si, que els fallers donen no poc treball i benefici a l’hosteleria.

La veritat es que dos anys sense plantar falles son molt durs per qualsevol que li agrade esta festa. Esperem que la vacunació contra el covid-19 funcione i les autoritats sanitàries donen permís per vore falles al carrer abans que acabe l’any, per vore desfilar a les falleres majors o, com a poc, fer una ofrena, encara que tinga que continuar duent les mascaretes per precaució.