Click
Comparte el link:

La Falla Marqués de Montortal-Berni i Català va crear en 2001 els premis Berni per reconèixer, de manera senzilla, directa, humil i propera aquelles persones o institucions que, per la seua professió, vocació, afició, etc., mitjançant la seua posició en la societat, ressalten, mantenen o difonen la cultura o les tradicions valencianes.

Així, anualment es reuneix la comissió organitzadora per proposar qui té els requisits, amb l’única excepció de la Fallera major de València ixent, que rep el guardó de manera continuada al llarg de totes les edicions. Posteriorment és somet a l’aprovació final de la Junta General de la comissió, que és finalment la que dona nom als premis, culminant el procés en la Gala Homenatge, on es lliuren els guardons als premiats.

Per decidir els guardonats, la comissió organitzadora està atenta a la televisió, la premsa, els esports, al sentit popular del carrer, en com les persones o entitats parlen, actuen, representen València al seu cor. Així, una comissió amb cinquanta-huit anys de treball i tradició celebra una nova Edició dels Premis Berni, guardons originats des del cor de la pròpia festa i que enguany, per la pandèmia, celebra dues edicions consecutives.

Foto: Falla Marqués de Montortal-Berni i Català

El reconegut humorista valencià Raul Anton Duarte va tindre els seus inicis als escenaris de la Falla Marqués de Montortal-Berni i Català, a la que va pertànyer. Actualment fà els seus espectacles per tota la geografia espanyola i els seus vídeos tenen milers de visualitzacions, sobretot “Curiositat valenciana”, en el que parla de les característiques i diferencies com a valencians i valencianes.


Vicente Almela Caballé, artista faller reconegut que ha plantat més d’un centenar de falles majors i infantils, algunes d’elles en Secció Especial, amb un estil propi, buscant línies netes i formes poc recarregades, obrint nous corrents artístics i plàstics.

Foto: Falla Marqués de Montortal-Berni i Català
Foto: Falla Marqués de Montortal-Berni i Català

La Falla Almirante Cadarso – Conde Altea fa cada vesprada del 19 de març, des de 1976, la Gran Parada Mora, desfilada que recorda les arrels musulmanes amb les bandes de música, carrosses, animals, ballets i esquadres. Creix any a any amb filaes de membres de la comissió i esquadres convidades.

Consuelo Llobell Frasquet, fallera de la Falla Albacete Marvá, Fallera Major de València en 2020 i 2021. Ha representat a fallers i falleres, a valencians i valencianes. També ha mostrat el suport necessari en moments difícils. Fallera carismàtica, ha tancat un nou episodi de la festa de les falles.

Foto: Falla Marqués de Montortal-Berni i Català
Foto: Falla Marqués de Montortal-Berni i Català
Ampar Cabrera Sanfélix, escriptora i poeta valenciana, amb una obra lligada a la cultura valenciana i al món de les falles, tradicionalment liderat per homes. Ha aconseguit tres premis als Jocs Florals i més d’un centenar de premis de llibret, destacant sis extraordinaris Bernat i Baldoví. També està unida a la Festa Grossa i a les festes de Sant Vicent Ferrer, per als que ha escrit diferents Miracles.


Personal Sanitari. El Covid-19 va impedir realitzar la XX edició dels Premis Berni i és el moment d’agrair el treball i sacrifici dels que han estat lluitant per frenar-lo amb el Premi Berni de la XX edició, recollit per components de la comissió en representació de tots i totes.

Foto: Falla Marqués de Montortal-Berni i Català