Click
Comparte el link:

Fa dos mesos sabíem ja que existia el covid 19, ixe coronavirus tant contagios i perillós, semblant a la grip en sintomes i mes letal per no tenir defenses adecuades contra ell per ser una malaltia nova. Contra ell no hi havia cap preparatiu adequat, com va passar amb la Pesta Negra al segle XIV.

La única forma de frenar la propagació de la malaltia ha estat el confinament massiu de la població a les seues cases, amb mínimes eixides semanals per comprar menjar i demes útils imprescindibles per sobreviure, cosa que ha paralitzat l’economia i ha fet suspendre tota manifestació publica de les festes tradicionals.

Les primeres víctimes, no humanes, del Covid 19 van ser la Magdalena de Castelló i les Falles, estes últimes quant es començaven a plantar les que tenien mes treball, cas de la de l’Ajuntament de València, Na Jordana, Regne de València…Millor no continuar per ahí, no siga que no pugam contenir l’emoció.

La majoria de falles van tenir sort. No estaven plantades, com a molt estaven les peces al carrer, esperant l’artista per a ser muntades però van quedar amb un futur incert. Que es farà amb ells ?

Despres de la suspensió, pronte es va dir que, si tot anava be i es frenava a temps la malaltia, les Falles podrien ser en juliol. Es referien a València ciutat, el Cap i Casal. A la resta de poblacions falleres la cosa es complica pel fet d’haver-hi altres festivitats locals, amb les que pot coincidir, raó per la qual cada Junta Local Fallera deurà decidir quant celebrar la festa fallera.

Ja hi ha algunes juntes locals que han decidit suspendre les falles per enguany, cas de Vilanova de Castelló, mentre que altres han decidit estar a expectativa. Esta darrera setmana d’abril he sentit una xarrada al facebook en la que es plantejava donar per definitivament suspeses les falles del 2020 i deixar els cadafals d’enguany per al 2021, dient que per al 2022 hi haurà el doble de diners. I ahí esta el veritable perill per a les falles.

Pot ser interessant per a les comissions guardar les falles del 2020 per a l’any que ve. Alguna cosa cal fer amb el que hi ha guardat. Però, es el millor que es pot fer ? No n’estic segur. De fet pense que el mes probable es que ixa decisió tinga una conseqüència desastrosa. Si no hi ha diners per a falles noves el 2021, que viuran els artistes fallers ? Es una professió que ja fa temps que diuen que està en perill de desaparició, que les despeses son enormes i el benefici escàs. Si desapareix la professió d’artista faller, desapareixen les falles com les entenem ara, artistiques i espectaculars.

Sembla mentida que no massa temps el tema important era l’alçada. No calia posar límits als monuments, que quant mes altes i grans millors, que quant mes menudes, mes pobres. Si es continua pensant en deixar les falles del 2020 per al 2021 es mes que possible que no hagen artistes fallers que fagen les del 2022, encara que hi haja el triple de diners que hi havien per al 2020.

Em sembla que les falles del 2020 cal cremar-les enguany, que deuen ser plantades i gaudides per les seues falleres majors, presidents i comissions falleres, en quant siga possible, encara que siga sense mascletades i sense ofrenes i demes desfilades. Cal fer la festa, enguany, menys massiva i mes senzilla.

Per que siga falles no calen grans events, grans mases humanes omplint els carrers, ni falleres ni fallers desfilant, no mes cal que estiguen les falles als creuaments dels carrers, a les places. Sense el Monument (Se que als artistes fallers no els agrada el terme monument, però cal evitar la confussió entre falles-comissió i falles-monument o buscar una alternativa) no hi ha falles, no mes hi ha festa, que per a molts es sinonim de borratxera.