Cronicas Noticias

[Crónica] Presentació del Llibret de la Falla Abu Masaifa

Comparte el link:

El 19 de febrer, a les 21 hores, al seu casal, la falla xativina Abu Masaifa va presentar el seu llibre explicatiu del 2019, titulat “Un món de festes”.

L’acte va ser iniciat pel seu president, Rafel Ramon Cerdá, qui va donar pas als coordinadors de la publicació, Pablo Benito Climent, Daria García, Menxu i Olga Calvo, que, despres de la intervenció videogràfica de l’autora de la portada i maquetadora de l’obra presentada, Ade Mrz, van explicar l’organització del llibret, dividit en llibret de la comissió i llibret de la comissió infantil.

El llibre de la comissió es dividix en FESTA DEL FOC, que inclou la part protocol·lària de la salutació del president, la de la fallera major, amb les fotografies corresponents, l’esboç del monument, obra de Rafa Cheli, amb “Qui paga mana” de lema, explicació de Ximo Roca i assessoria lingüística de Daria García.

A continuació venen les LLETRES DE FESTA, articles com “La volta al món en.. unes quantes falles”, de Rafa Tortosa; “El foc del món”, de Verònica Pérez Lloret; “La pirotècnia o l’art del foc”, de Joan Quilis Rodenas; “El paper de la música en la festa”, de Pablo Orts; “Ens vestim de festa”, d’Olga Calvo Martín; “Cuina patrimoni immaterial de la humanitat”, de Francisco Sisternes Morales; “Falles, patrimoni immaterial de la Unesco”, de Ximo Roca; “L’impacte turístic en l’economia fallera”, de José Luis Lagardera Ventura; “Com es donen a conéixer les falles?” de Juan Esteve Domínguez; “El corredor mediterrani: La porta a Europa (i al món) que mai se’ns obri”, de Jesús Peris Llorca; “Sumant experiencies i kilòmetres” d’Àngel J. Sánchez; “Que es coneguen “Les Falles”, que es coneguen “els valencians””, de Jose Amores; “Viure les falles en la distància”, d’Elena Navarro Olmos; “He sentit bé? Venen portuguesos a la falla?”, entrevista a Pepe Cerdà per Mentxu; “El Burning Man i les falles: una unió més que espiritual”, d’Olga Calvo Martín; “Que fa una xica com jo en un lloc com aquest?, de Ines Moreno Sanchez, i “Festes per tothom”, de Juan Ramón Alcocer.

El llibre major acaba, finalment, amb el CENS FALLER I RECOMPENSES, on apareéis la relació dels membres de la comissió, des de la fallera major fins a l’últim vocal, este últim segons l’ordre alfabetic del seu primer cognom

El llibre infantil es titula EL FUTUR DE LA FESTA i seguix una disposició similar al major, amb salutació i fotografies del president i la fallera major infantils; l’esboç de la falla infantil, obra de Xavier Gámez, “African’s go” de lema. També te la seua part d’articles, titulada LA FESTA DELS CONTES, com  “que passa a la resta del món mentre ací estem en falles”, on s’explica la cavalcada infantil; Ximo Cerdà signa “El viatjar”; Toni Calvo “Les boletes de color castany” i Olga Calvo “Vicentet i Vicenteta coneixen el món”. Una part interessant es “L’opinió dels xiquets”, on els mes menuts, depenent de la seua edat, contesten a les preguntes “a quin lloc del mon t’agradaria viatjar per a plantar una falla i donar a conéixer la nostra festa?”, “sobre quin país o lloc del món t’agradaria fer una falla?” i “Quina festa del món t’agradaria conéixer?”. Africa Calatayud Sierra, fallera major d’Abu Masaifa, signa el relat “Falles en Àfrica” En JUGUEM AMB LES FESTES apareixen jocs per als xiquets: seguir un caminet, coloretjar un elefant, trobar diferències, sopa de lletres, i un Qui és qui..faller. Finalment, com al llibre de la comissió major, el cens faller i les recompenses.

Finalment, abans de la publicitat, apareix el programa d’actes, l’acomiadament, amb una salutació de Carmen Pavia Solves, fallera major de Xàtiva i membre de la comissió i el recordatori de les falles 2018, ple de fotografies dels distints moments viscuts.

Un llibre interessant i digne de ser guardat a qualsevol biblioteca fallera.

Gràcies per haver-nos convidat a l’acte i per regalar-nos un exemplar.

Eduardo Oltra
(Xàtiva, 1966) Licenciado en Historia del Arte; ex-fallero y ex-colaborador de la Junta Local de Xàtiva. En Locos por las Fallas es el redactor, corresponsal,  articulista,  fotógrafo, relaciones públicas, responsable de comunicaciones y Community Manager (Facebook)