Click
Comparte el link:

El passat 23 de febrer es va celebrar la crida a Xàtiva en un dia ple d’actes fallers. El día va començar amb una despertà amb participació de totes les comissions, partint de la plaça de la Trinitat, Montcada, Sant Francesc, plaça la Bassa, Albereda fins l’Ajuntament. Mes tard es va fer un acte, també amb participació de totes les comissions, contra la violència de genere.

La vesprada va començar amb l’entrega de premis de l’exposició del ninot, acte que es va celebrar a les portes de l’Ajuntament, amb assistència de Roger Cerdà, alcalde de Xàtiva, i Lena Baraza, regidora de falles.

En els ninots infantils, en especial va guanyar Selgas-Tovar, obra de Xavi Ureña, seguit per Abu Masaifa (Xavi Gamez) i Molina-Claret (Jose Angulo). En primera va dominar Benlloch (Xavi Ureña de nou), seguit per Murta-Maravall (Palacio i Serra) i Raval (Ramon Olivares). La segona secció va vore guanyar a Cid-Trinitat (Jose Angulo Cuenca), seguit per Passeig-Cardenal Serra (Alfonso Almiñana) i Joan Ramon Jiménez (Ramon Olivares). En tercera secció va guanyar Corts Valencianes (Gio Artcolor), amb l’afegit del premi a millor ninot infantil de Xàtiva, seguit per Tetuan-Sant Francésc (Manolo Blanco Climent) i Sant Feliu (Manolo Blanco Climent)

En els ninots grans, el guardonats de la secció especial van ser Raval, millor ninot de la secció, obra de Fernando Llopis; el segon premi per Argentina (Que calor fa en falles) i el tercer per a Ferroviària (Josep Almiñana). En la secció primera, el millor ninot de la secció, i de tot Xàtiva, va ser per a Murta-Maravall, realitzada per Palacio i Serra. El segon premi va ser per Sant Jordi (Juane Cortell), i el tercer per a Benlloch (Que calor fa en falles). La secció segona va estar dominada per al Carme (Alfonso Almiñana) en l’any del seu 50 aniversari. El segon premi va ser per Abu Masaifa (Rafa Cheli) i el tercer per Joan Ramon Jiménez (Josep Almiñana). En la tercera secció va manar Mercat (Venancio i Cimas), estan el segon premi per a Passeig-Cardenal Serra (Alfonso Almiñana) i el tercer per a Tetuan-Sant Francesc (Alex Oliver).

En maquetes va guanyar Benlloch, amb el lema El mon dels comics, seguit per Mercat (El mon per les rames) i Molina-Claret (Salvem el mar).

Llegides les actes dels premis i entregats els banderins que es possaran als cadafals dels monuments a partir del proper 16 de març, Laura Martí Sanz i Carmen Pavia Solves van pujar fins al balcó del Consistori i van fer la crida, la proclama al mon faller xativí, les dues emocionades i emocionant a la major part de la concurrència, demanant que els estandarts de totes les comissions s’alçaren ben alt per que ja estem en falles, la millor festa del mon.

Conclosa la Crida, les falleres majors de Xàtiva es van dirigir a la Casa de Cultura on van inaugurar l’Exposició del Ninot, acabant el día amb el Sopar de Germanor. Encara que per als bons fallers falles es tot l’any, ara venen els dies mes intensos, aquells en què es gaudix dels monuments i es festa plena. Bones Falles a tots els fallers de bona voluntat.