Click
Comparte el link:

S’ha produït la noticia mes temuda. S’ha produït la suspensió definitiva de les falles del 2020 i s’ha donat pas definitivament a les falles del 2021. Joan Ribó i Carles Galiana, alcalde de la ciutat de València i president de la Junta Central Fallera, respectivament, han anunciat la impossibilitat de celebrar les falles este nefast any 2020 com a conseqüència del major problema sanitari en mes de 100 anys, potser la major des de la Pesta Negra del segle XIV, amb efectes globals i no merament europeus.

Joan Ribó ha incidit que cal respectar els criteris dels experts científics. Es pensava que es podia ajornar la festa a juliol sense tindre en conter la magnitud de la malaltia. El primer es la salut de les persones i s’ha tingut en conter que el mon faller es el principal moviment associatiu de la ciutat de València.

El 15 de juny calia decidir si hi hauria falles en juliol, però els rebrots a llocs on s’havia donat per superada la pandèmia, cas de Corea del Sud, on els xiquets ja anaven a escola amb normalitat, ha fet veure la impossibilitat de celebrar les falles.

Hi ha hagut una trobada entre les distintes agrupacions falleres, el Gremi Artesà d’Artistes Fallers, la Junta Central Fallera i, de forma consensuada, s’ha decidit ajornar la festa al 2021.

Les falles no paren i s’està treballant en un pla específic per a les falles. Hi ha una mesura simbòlica: Consuelo Llobell i Carla García, falleres majors de València del 2020, seran també les falleres majors del 2021, amb les seues respectives corts d’honor, esperant-se que a les comissions passe el mateix.

Les distintes indústries vinculades al mon faller, artistes fallers, pirotècnics, indumentaristes, floristes, fotògrafs, hostalers… tindran ajudes de l’Ajuntament i la Generalitat, buscant-se des de la JCF tota ajuda disponible tant a nivell estatal com europeu.

Carles Galiana ha donat el seu suport a les festes de la Magdalena de Castelló, Sant Joan d’Alacant i les distintes Juntes Locals Falleres, afectades per la situació de quedar-se, de moment, en la Fase 0.

La falla de l’Ajuntament del 2020 serà cremada adecuadament quant siga possible i s’ esta estudiant que fer amb la infantil. Ja s’ha encomanat els projectes del 2021

Les subvencions per a monuments que solen fer-se a les comissions se supeditaran a un pla conjunt per als anys 2021 i 2022 per protegir l’ofici d’artista faller i evitar que tanquen els tallers i no tornen mai mes a obrir, que es el gran risc que es guarden les falles del 2020 per al 2021 i dixar en ixe any sense recursos econòmics als autèntics protagonistes de la festa, els autor de les falles que fan que la festa de les falles siga la festa de les falles.