Comparte el link:

La Falla Inmaterial de la Universitat de València cumplix este 2021 la seua cinquena edició, enguany amb l’objectiu d’unir tradició, intel·ligencia artificial i divulgació cientifica, iniciativa impulsada per l’Escola Tècnica superior d’Enginyeria i que es basa a emprar la intel·ligencia artificial per a mostrar, a traves de les Falles, el cant tradicional valencià.

El projecte s’ha presentat en una roda de prema al Centre Cultural La Nau, am presencia i participació d’Ester Alba, vicerectora de Cultura i Esport de la Universitat de València; Francisco Grimaldo, subdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE) de la UV i director del projecte; Emilia López, professora de la Facultat de Magisteri de la UV i gestora del projecte, i el comunicador i cantant Pepiu de Castellar.

La proposta d’enguany, titulada “En cant”, reivindica el cant tradicional valencià. A través dels telèfons mòbils i la pàgina web de la iniciativa, els participant s’enfrontaràn a diferents reptes de cant, amb una selecció d’artistes de referencia valencians, per processar i fusionar les seues veus i construir els monuments de manera col·laborativa.

Les falles, muntades a partir d’ones sonores, seran projectades en punts emblemàtics del territori valencià: la ciutat de València, en el cas del monument gran, i l’horta per a la falla infantil. La crema virtual serà, com deu ser, el proper 19 de març.

Mª Vicente Mestre, a traves d’un missatge gravat, i Ester Alba, rectora i vicerectora de la UV respectivament, han agraït la iniciativa de la ETSE-UV, d’esperit participatiu i innovador. La rectora ha subratllat la importància de l’ús de la tecnologia per facilitar la interacció humana en temps de pandèmia, mentre la vicerectora ha afegit que des de la Universitat es vol contribuir a donar suport al sector cultural faller i a les indústries culturals relacionades tan afectades per l’actual situació i ha avançat que la setmana del 1 al 7 de març es persentarà una exposició al CC La Nau de la UV que repassa la historia d’una publicació tant emblematica com El Turista Fallero (1942.2021).

En les cuatre edicions anteriors, la Falla Inmaterial ha aconseguit 3.5 milions d’interaccions a través de la plataforma i diferents xarxes social; compta al 17.000 participants en actiu i s’han cremat 25.000 falles a través “d’aquesta joguina interactiva i participativa”.

Amb el cinqué aniversari del projecte, es prepara una compilació de material gràfic de totes les edicions des de el 2017, contingut que podrà visitar-se en una instal·lació expositiva, “una mena de casal faller”, segons els responsables, formada per sis pantalles instal·lades al claustre de CC La Nau de la UV.