Noticias Opinión

Artistes fallers, tocats… I enfonsats?

Fa uns mesos Víctor Navarro, artista faller, deia a una xarrades a un casal faller, crec recordar vaig vore pel facebook, que fa anys un artesà faller podia sobreviure fent una sola falla a l’any, però que hui en dia, tenint en conter la quantitat de trevalladors i la maquinaria de la que es fa us ara mateix, fent-ne moltes no ix per pagar les despeses.

Esta situació, que ha dut a tancar o reconvertir tallers, diversificant-se fora de la festa fallera, s’ha complicat encara més amb la crisis sanitària del Covid 19 i la necessària paralització econòmica de la societat, sinó volem col·lapsar als sanitaris.

El problema ara mateix és que les falles del 2020 encara no s’han plantat i encara no es poden començar les del 2021. Aixina i tot, mostra de les ganes de falla de moltes comissions, ja s’han renovat o contractat artistes nous.

Però la cosa está complicada. Hi ha llocs on es planteja guardar la falla d’enguany per al 2021, cosa que reduiria el treball artesà. També es parla, com a mal menor, de cremar les dues juntes, amb la complicació que implica posar en un lloc on cap just un monument faller, el que está planejat per a un moment concret, dos.

 

Que han de fer ? Fer el del 2021 més menut per ajustar l’espai escènic faller ?
Bo, ixe es un problema també de les comissions falleres, que seran, en la majoria dels casos, fora del cap i casal, on l’Ajuntament i la Generalitat han facilitat instal·lacions, les que hauran de guardar-se les falles del present any, despesa afegida a l’habitual.

El problema més important, ara mateix, per als artistes fallers es com treballar quant les tasques econòmiques no essencial no son possibles amb el confinament per coronavirus. Com fer unes falles contractades per l’any 2021 si no es pot anar a treballar, si no es poden fer front als pagaments diversos de cada mes ? Això encara que el Govern ha suspés algun dels que depén d’ell, en el que és pa per avui i fam per a demà, com dia Gio no fa molt.

Esperem que prompte arrive a uns nivells suportables el covid 19, amb uns tractaments satisfactoris i/o una vacuna per a prevenir els contagis, i es podan retomar les activitas.  Abans, o després, tot passara.

Locos por las Fallas
Revista digital de noticias y artículos relacionados con las Fallas tanto del "Cap i Casal" como otras localidades donde se celebren fiestas falleras. Nos gustan las Fallas y la fotografía. Disfrutamos con los monumentos, pasacalles y demás actos falleros. Por eso queremos mostrar nuestra visión de la fiesta fallera a través de las fotografías y artículos que publicamos.
https://www.locosporlasfallas.com