Click
Comparte el link:

El 8 de desenbre la Falla Molina-Claret, de Xàtiva, dins de l’exaltació de les seues falleres majors del 2020, Ana Climent i Maria Tormo, va celebrar el 25 aniversari del musical Persones de Cartró Pedra, sobre una idea de Toni Gil, desenvolupada amb Arcadio Pascual i Paco Egea, que va composar la musica. L’obra va començar a escriure’s en abril de 1994 i va començar a assajar-se en juny.

L’obra original va ser estrenada l’11 de febrer de 1995 al Saló Bruschetti de Xàtiva, a l’exaltació de Maria José Díaz Patiño i Rocio Galán Patiño, amb Salvador Herrero Morant de president major i de Christian Mompó Vazquez de president infantil.

El protagonista era Jorge Pascual, que representava un artista faller major treballant al seu taller en què havien uns ninots que prenien vida per la nit, interpretats per Mari Nieves Alborch (secretaria), Jose Oltra (treballador de la construcció), Rafael Samit (entre capità de vaixell i milionari), Anna Alborch (ballarina), Juan Carlos Garrigos (home de poble), Àngela Sanchez (criada) i Marlen Bru (xica de vida alegre). El taller tenia dos visites, una d’un grup de xiquets, interpretats per Gines Balaguer, Mª Jose Mallol, Jose Ramon Cerdà, Jorge Ventura i Jorge Roca, que van a vore l’artista faller, i la nocturna, en mig d’una tempesta, de Rafael Conde, interpretat per Toni Gil, i les Titis, interpretades Júlia Soler, Jezabel Francés, Mª Jose Moral i Rosa Pastor. Destacaven les cançons de Persones de cartró-pedra, la de la ballarina i la del grup folcloric de Rafael Conde i les Titis, una espècie de pasdoble. Segons van dir al vídeo projectat. La part mes emocionant, per mi, era quant l’artista moria i els ninots li tornaven la vida per ressuscitar-lo. Va ser representada dues vegades més, a la presentació de la fallera major infantil de Xàtiva del 1996, que era Mª Jose Mallol, que era la xiqueta que eixia a l’obra, i en el concurs de teatre de la Llosa de Ranes del mateix any, on Jose Oltra va ser sustituit per Guillem Alborch

L’obra representada a l’exaltació del 8 de desembre es desenvolupa anys despres. L’artista faller ha mort i Jorge Pascual representa esta vegada un sastre que està fent un vestit de fallera i mentres parla amb la florista (Pilar Barberà) que te el negoci al costat del seu veu l’arribada de dos xiques que van a fer en lloguer l’antic taller faller, preocupant al modista i als ninots que encara hi ha. Els ninots son interpretats per Sergio Osma (Tonet, home jove), Javier Mallol (Don Gaspar, el polític), Oscar Poveda i Carla Boluda (Arlequí i Ballarina, grup fet per a l’exposició), Laia Baraza (Milagritos, xica de vida alegre), Georgina García (secretaria), Kiko Alfonso (Onofre, home de camp), Inma Bordera (Maruja, criada) i Jorge Roca (Malacabat). Al taller, els ninots discutixen, es fan bromes i canten, fins que apareixen, com a l’obra original, Rafael Conde (Marc Hervàs) i les Titis (Nuria Gonzalez, Andrea Gironés, Sandra Garcia, Mara Garrigós, Alejandra Mompó i Àngela Agustí). Com es veu, els únics que repetixen del repartiment original son Jorge Pascual i Jorge Roca. Els diàlegs dels ninots estan actualitzats, com el dels folclorics i la musica es la mateixa e interpretada igual de be que l’original.

Acabada l’exaltació, Jorge Pascual va eixir a l’escenari i va cridar els autors de l’obra original, als que les falleres majors van entregar un record del 25 aniversari, desfilant despres els actor originals, excepte Jose Oltra, que va morir en un desgraciat accident laboral fa anys. Kiko Alfonso va eixir a el faristol i va sorprendre a l’impulsor de l’homenatge de l’obra fent que li entregaren un record com el entregat al seu germà Arcadio, Toni Gil i Paco Egea.