Artículos Noticias

25 anys de “Persones de cartó-pedra”

Comparte el link:

Fotos cedidas por : Jorge Pascual

Fa 25 anys que a Arcadio Pascual, Toni Gil i Paco Egea se’ls va ocórrer una historia protagonitzada pels ninots d’un taller faller, personatjes arquitipics de les falles de tota la vida.

Així, com es pot vore a la foto de tot el grup, dalt del tot i amb dos pinzells en la mà, Jorge Pascual era l’artista faller major; en el nivell inferior, Mari Nieves Alborch apareixia com la típica secretaria, amb ulleres,vestida de blau i amb bloc de notes; José Oltra anava de treballador de la construcció, amb camiseta de tirants, mocador al cap i un pic; Rafael Samit anava entre capità de vaixell i milionari, amb gorra de capità i xaqueta blau fosc; Anna Alborch de ballarina, amb un tutu i xaqueteta rojos; Juan Carlos Garrigos era l’habitual home de poble; Angela Sanchez era la típica criada, vestida de negre, davantal blanc i un plumer de llevar la pols; baix apareixen Marlen Bru de xica de vida alegre, vestida amb vestit llarg verd i guants de reixeta; Toni Gil de cantant andaluç, amb jaqueta de fantasia i barret d’ales; Rafael Mompó amb xaqueta i barret de copa; per baix, Júlia Soler, Jezabel Francés, Mª Jose Moral i Rosa Pastor de grup folcloric andaluç, amb Jorge Roca, un dels xiquets, damunt d’un barril de falla; baix del tot apareixen els altres xiquets, amb Mª Jose Mallol, Jose Ramón Cerdà, Jorge Ventura i Gines Balaguer.

Una peça clau, però tampoc visible a l’escenari, va ser la del president d’aquell exercici 1994-95, Salvador Herrero, home al que li agradava molt el mon de l’espectacle i que ja va estar darrere de la producció de Jesucrist Superstar, en la que Arcadio Pascual feia de Jesucrist, amb play back de la versió de Camilo Sesto, de la que contava que va intentar comprar els drets per fer-ho legalment però no el van contestar mai.

La historia que contava es molt senzilla: el taller d’un artista faller major te uns ninots que prenen vida quant ell se’n va, a més de les visites que reb el taller d`un grup folcloric i uns xiquets. Un alicient de l’obra es la musica, composada per Paco Egea.

L’obra, que jo recorde, va ser representada tres vegades: la primera en l’exaltació de les falleres majors de Molina-Claret del 95, amb els actors del grup general, mesos despres en el concurs de teatre de Llosa de Ranes, on José Oltra va ser substituït per Guillem Alborch i com a fí de festa de la presentació de les falleres majors de Xàtiva de 1996.

Es una producció teatral de la que es guarda un bon record a la comissió, on van matar el cuquet de l’espectacle alguns fallers i falleres, alguna de les qcuals es actriu professional, em sembla recordar. També va ser l’inici del prestigi del grup de teatre d’aquella comissió fallera, amb obres originals, amb musica pròpia de la mà de Paco Egea, de la que va eixir el 1995 Màgia o realitat, una vistosa camara fosca, en l’any del 20 aniversari de la falla,el Circ ja està ací en 1997 o els 101 anys de Cinema del 1998.

Segons em contava Jorge Pascual, l’actor que feia d’artista faller i que treballa a un taller faller, amb motiu del 25 aniversari, s’han reunit de nou Arcadio Pascual, Toni Gil i Paco Egea per refer el tema musical. El propi Jorge ha escrit una nova historia, relacionada amb l’obra original, recreant-se algunes escenes de les de fa 25 anys. M’ha promes que continuarà informant-nos.

Galeria de fotos: 

Eduardo Oltra
(Xàtiva, 1966) Licenciado en Historia del Arte; ex-fallero y ex-colaborador de la Junta Local de Xàtiva. En Locos por las Fallas es el redactor, corresponsal,  articulista,  fotógrafo, relaciones públicas, responsable de comunicaciones y Community Manager (Facebook)